2017

 

Årets idrottare

Till årets idrottare väljs friidrottaren Linda Sandblom (HIK Friidrott) som i damernas höjdhopp vann FM-guld både inom- och utomhus. Vid inomhus-FM i Jyväskylä hoppade hon nytt finländskt inomhusrekord, 191 cm, vilket innebar att hon kvalificerade sig för inomhus-EM i Belgrad (Serbien) i början av mars. I Serbien placerade hon sig på en fin delad nionde plats. Hon representerade också Finland vid VM-tävlingarna (utomhus) i London (Storbritannien) i början av augusti, där hennes resultat tyvärr inte denna gång räckte till en finalplats. Hennes bästa utomhusresultat 2017 var 184 cm. Hon premieras med ett 500 €:s stipendium samt diplom.

Linda2

 

Årets unga idrottare

Till årets unga idrottare väljs Brazilian jiu-jitsukan Salla Simola (Hangon Hyrskyt) som i BJJ vann ungdomsklassen för flickor och viktklassen under 64 kg för damer (vitbälten) i Finnish Open-tävlingarna i Riihimäki och Vanda. Under året blev hon dessutom dubbel finsk mästare, i ungdomsklassen för flickor samt i öppna viktklassen för damer (vitbälten), vid FM-tävlingarna i Åbo och Helsingfors. Vid FM-tävlingarna i Helsingfors blev hon dessutom silvermedaljör i viktklassen under 64 kg för damer (vitbälten). Genom att hon vann Finnish Open i viktklassen under 64 kg för damer blev hon den yngsta tävlanden som någonsin vunnit en vuxen klass i värdetävlingssammanhang. Hon premieras med ett 300 €:s stipendium samt diplom.

Salla2

 

Årets lag

Till årets lag väljs HC HIK:s representationslag (handboll) säsongen 2016-2017, som efter grundserievinsten i herrar- nas division I och därefter via segern (2-1 i matchserien) mot ligalaget Pargas IF i nivåmätningsmatcherna, lyckades spela sig till en plats i handbollens finrum, d.v.s. handbollsligan. Laget premieras med ett 400 €:s stipendium samt diplom.

HC HIK2

 

Årets tränare

Till årets tränare väljs tränarparet Henrik Lindroos och Christer Lundqvist (HC HIK), som under säsongen 2016-2017  ledde HC HIK:s representationslag (herrar) hela vägen till avancemang till handbollsligan, först via grundseriesegern i  division I och sedan via matchserievinsten mot Pargas IF i nivåmätningsmatcherna. Båda premieras med ett 200 €:s stipendium samt diplom.

Tränare2

 

Årets bragd

Årets bragd-utmärkelse tillfaller triathlonisten Dennis Winberg som i Barcelona (Spanien) i slutet av september genomförde sitt första fulla Ironman-lopp på den utomordentliga tiden 10 timmar, 33 minuter och 44 sekunder.

Tiderna i de tre olika delmomenten var 3,8 km simning på 01:08:47, 180 km cykling på 05:32:59 och drygt 42 km

löpning (maraton) på 03:38:12. Trots att en skada störde honom, både när det gäller förberedelserna inför tävlingen och under själva loppet, gjorde han en verkligt fin prestation och kom i mål med placeringen 583 bland 2418 deltagare. Han premieras med ett 300 €:s stipendium samt diplom.

Dennis2

 

Årets hedersomnämnande

Årets hedersomnämnande går till Barbro ”Babsu” Wikberg (Hangö Tennisklubb) som sedan slutet av 1970-talet

verkat för tennisen i Hangö. Utöver att hon själv har varit och fortfarande är en aktiv tennisspelare har hon suttit i HTK:s styrelse ett antal år. År 2003 valdes hon till föreningens ordförande och under de tre år hon satt som ord-förande byggdes bl.a. föreningens klubbhus. Hon var också initiativtagare till byggandet av Cuplishallen i slutet på 1990-talet. År 1993 satte hon sig på skolbänken för att utbilda sig till tennistränare och alltsedan dess har hon tränat otaliga hangöbarn och -ungdomar, uppskattningsvis över 500 i alla åldrar, och samtidigt gett dem chansen att pröva på och bekanta sig med grenen. Hon antog sig också uppgiften att sköta ”eftermiddagsskoltennis”-verksamheten, som startades 2016 och där man hämtar barnen från skolan och sedan spelar tennis och idrottar med dem i Cuplishallen. Hon har i årtionden genom sina personliga uppoffringar varit en förebild för tennisen i Hangö, och speciellt för unga tennisspelare. Hon premieras med ett 300 €:s stipendium samt diplom.   

Babsu2

    


2016

Årets idrottare


Till årets idrottare väljs friidrottaren Linda Sandblom (HIK Friidrott) som i damernas höjdhopp vann FM-guld både inom- och utomhus och som i Kuortane i slutet av juni hoppade nytt finländskt rekord, 193 cm, och därmed för-

bättrade det elva år gamla rekordet med 1 cm. Resultatet innebar att hon kvalificerade sig för EM-tävlingarna i Amsterdam och sommar-OS i Rio de Janeiro senare under sommaren. I båda stortävlingarna gjorde hon bra ifrån sig, fastän resultaten inte denna gång räckte till en finalplats. Inte sedan OS i Montreal 1976 har en hangöbo deltagit i ett OS. Det är också lika länge sedan Finland senast hade en representant i damernas höjdhopp i de olympiska spelen. Hon premieras med ett 1.500 €:s stipendium samt diplom.


Årets unga idrottare


Till årets unga idrottare väljs handbolls- och fotbollsspelaren Robert Bäckman (HC HIK och FC HIK) som under 2016, trots endast 16 års ålder, hörde till de bärande krafterna i Finlands U18-handbollslandslag. Med sin fina inställning och stora arbetsmoral har han utvecklats till en toppspelare inom handbollen i sin åldersklass. Han hade dessutom, sin ringa ålder till trots, en aktiv roll i HC HIK:s representationslag. Inom fotbollen spelade han med FC HIK:s represen-tationslag under säsongen 2016. Hans inställning på fotbolls- och handbollsplanen, d.v.s. att aldrig ge upp utan kamp, gör att han definitivt är en förebild för såväl ung som gammal. Han premieras med ett 300 €:s stipendium samt diplom. 


Årets lag


Till årets lag väljs HC HIK:s C-flickor-01 (handboll) och Hangon Hyrskyt´s BJJ-lag (Brazilian jiu-jitsu).

HC HIK:s C-flickor-01 vann, efter mycket spänning och dramatik i såväl semifinal- som finalmatchen på hemmaplan i

Idrottshuset, FM-guld i handboll i sin ålderklass fjärde året i följd.

Hangon Hyrskyt´s BJJ-lag blev finska mästare i viktklassen över 76 kg för purpur/brun/svartbälten i Åbo i mars 2016.

Båda lagen premieras med ett 200 €:s stipendium samt diplom.

Årets tränare


Till årets tränare väljs Leif Sandblom (HIK Friidrott) som tränat Linda Sandblom, hans egen dotter, till mycket fina 

framgånger under 2016. Han har redan i ca 12 års tid framgångsrikt tränat henne och har alltsedan hösten 2015 

bl.a. burit huvudansvaret för hennes träningsupplägg. Han premieras med ett 500 €:s stipendium samt diplom.


Årets bragd


Årets bragd-utmärkelsen tillfaller cyklisten Johan Nordlund (Team Racebike Focus) som i Mäntsälä i augusti vann

FM-guld i linjelopp tillsammans med sitt lag i klassen m-30 och individuellt FM-brons i tempolopp, likaså i klassen 

m-30. Utöver detta placerade han sig på en fin femte plats i tempolopp i elitklassen vid FM-tävlingarna i Åbo i juni. Han premieras med ett 300 €:s stipendium samt diplom. 

Årets hedersomnämnande


Årets hedersomnämnande går till Thore Strandback (Hangö Segelförening) som under cirka fem decennier varit en viktig kugge och en av de bärande krafterna i arrangerandet av seglingstävlingar, såväl internationella som nationella, i Hangö. Han var t.ex. tävlingschef mellan åren 1975-1989 och under årens lopp har han haft många andra viktiga funk- tionärsuppdrag. Mellan åren 1981-1993 fungerade han som föreningens vicekommodor. År 1981 erhöll han HSF:s intressemärke i guld, 1982 Finska Seglingsförbundets förtjänstmärke i brons och 2006 beviljades han Finlands idrotts- kulturs förtjänstmedalj med förgyllt kors av Undervisnings- och kulturministeriet. År 2015 blev han den första att få utnämningen Årets volontär av Segling och Båtsport i Finland r.f. Trots sin ålder är han fortfarande aktivt med i föreningsverksamheten. Han premieras med ett 300 €:s stipendium samt diplom.   


2015

Årets idrottare

 

Till årets idrottare väljs friidrottaren Linda Sandblom (HIK Friidrott) som i Universiaden, som är en av 

världens största tävlingar, i Gwangju (Sydkorea) representerade Finland och placerade sig på en fin åttonde plats i damernas höjdhopp. Vid FM-tävlingarna i Björneborg kvalificerade hon sig enkelt för höjdhopps-finalen, där hon dock, p.g.a. skada, inte uppnådde normal resultatnivå och placerade sig på en åttonde plats. Personligt årsbästa, 183 cm, hoppade hon i Torremolinos i Spanien i slutet av maj. Hon premieras med ett 250 €:s stipendium samt diplom.


Årets unga idrottare


Till årets unga idrottare väljs Brazilian jiu-jitsukan Samuel Westerlund (Hangon Hyrskyt) som vann två

EM-guld i BJJ vid öppna junior-EM i Lissabon (Portugal), ett i viktklassen under 64 kg och ett i den öppna viktklassen. Under 2015 vann han dessutom två FM-silver i två olika grenar, i BJJ (Brazilian Jiu-Jitsu) och i MMA (Mixed Martial Arts), trots att en skada störde hans förberedelser inför båda FM-tävlingarna.

Han premieras med ett 100 €:s stipendium samt diplom. 


Årets lag


Till årets lag väljs HC HIK:s C-flickor-01 som, efter stor dramatik i finalmatchen i Myrbacka, vann FM-guld i handboll i sin åldersklass tredje året i följd. Laget blev, tack vare FM-guldet, igen inbjudet till de inofficiella nordiska mästerskapen i Göteborg i slutet av december. Laget premieras med ett 250 €:s stipendium samt diplom.


Årets tränare


Till årets tränare väljs Jyrki Alaluusua (Hangö Tennisklubb) som inom HTK fungerar som tränare för tävlingsjuniorerna. Han har fått sin tränarutbildning inom Finlands Tennisförbund. Alltsedan hösten 2013 har han tränat föreningens lovande tennisjuniorer Arthur Alén och Pontus Ahlvik med framgång. Under

2015 har pojkarna, som ett resultat av hundratals träningstimmar, gjort stora framsteg och på kort tid avancerat från D-nivå till B-nivå. Han premieras med ett 200 €:s stipendium samt diplom.

 

Årets hedersomnämnande


Årets hedersomnämnande går till ridlärare Mia Maukonen (Hangö Udds Ryttare) som under flera decennier varit en av de bärande krafterna inom hästsporten i Hangö. Hon har långsiktigt och hängivet

arbetat med att utveckla ridsporten i staden, såväl när det gäller vardagen och träningen med elever på olika nivåer som med tävlingsverksamheten. Hon har under många år hört till de absoluta förgrunds-figurerna i arrangemangen kring bl.a. Sea Horse Week. Genom sin passion för hästar har hon utfört hundratals talkotimmar för föreningen och har skött om hästidrottarnas och hästarnas välmående på ett exemplariskt sätt. Hon började sin ridkarriär i Stormossens stall 1979 och 1988 erhöll hon fast anställning i föreningen. År 1990 blev hon färdig ridledare och 1999 avlade hon ridlärarexamen. Hon premieras med ett 200 €:s stipendium samt diplom.


2014

Årets idrottare


Till årets idrottare väljs friidrottaren Linda Sandblom (HIK Friidrott) som placerade sig på en fin fjärde plats

i damernas höjdhopp vid FM-tävlingarna i Kuopio. Hon kom, med  resultatet 185 cm, tvåa i  friidrotts-landskampen Finland-Sverige i Helsingfors i slutet av augusti, där hon bl.a. vann över Sveriges världsstjärna Emma Green-Tregaro. Utöver detta vann hon under säsongen 2014 bl.a. guld vid SFI-mästerskapen i  Pedersöre. Hon premieras med ett 250 €:s stipendium samt diplom.

 

Årets unga idrottare


Till årets unga idrottare väljs friidrottaren Emmy Airola (HIK Friidrott) och Brazilian jiu-jitsukan Samuel Westerlund (Hangon Hyrskyt).

Emmy Airola  vann brons på 800m för 16-åringar vid FM-tävlingarna i Kotka. Hon vann dessutom guld på

800m och silver på 1500m för 17-åringar vid SFI-mästerskapen i Pedersöre. Utöver detta  uppnådde hon under säsongen 2014 A-klassresultat på 400m i ålderklasserna D17, D19 ochD22, på 800m (D17, D19, D22)

och på 1500m (D17, D19). 

Samuel Westerlund blev finsk juniormästare i BJJ i viktklassen under 58,5 kg vid junior-FM i februari 2014.

I november deltog  han, trots endast 15 års ålder, i senior-FM och blev finsk mästare i viktklassen under 64 kg för vitbälten. Han är den yngsta tävlanden som någonsin har vunnit FM-guld i allmänna klassen i tävlingarnas 14-åriga historia. Under året  nådde han stora framgångar även i större viktklasser, både på junior- och seniornivå.

Båda premieras med ett 100 €:s stipendium samt diplom.


Årets lag


Till årets lag väljs HC HIK:s D-flickor-01 som i överlägsen stil vann FM-guld i handboll i sin åldersklass. Laget vann alla sina 21 matcher i FM-serien. Laget blev, tack vare FM-guldet, inbjudet till de inofficiella nordiska

mästerskapen i Göteborg i slutet av december. Laget premieras med ett 250 €:s stipendium samt diplom.


Årets tränare


Till årets tränare väljs Seppo Olin och Stefan Rosenström som i futsal ledde FC HIK:s B/17-lag till en över-tygande serieseger på högsta nivå  inom Nylands och Helsingfors Bolldistrikt. Distriktsmästerskapet  gav en automatisk plats i FM-slutspelet, som spelades i Tammerfors i mars. FC HIK slutade där på en fin sjunde plats. Tränarna har även i fotboll lotsat FC HIK:s B/17-pojkar till fina framgångar under år 2014. Båda premieras med ett 100 €:s stipendium samt diplom.


Årets hedersomnämnande


Årets hedersomnämnande går till Raili Peni som alltsedan 1970-talet hört till de bärande krafterna inom 

Hangö AIK:s gymnastiksektion. Hon har i årtionden fungerat som gymnastiktränare och har genom sina personliga uppoffringar och talkoarbete, som alltid stått henne nära, bl.a. gjort det möjligt för hangöbarnen att bekanta sig med och delta i gymnastikverksamheten. Hennes hängivenhet till allt som hon företar sig är 

beundransvärd. Sedan mars 2012, då projektverksamheten officiellt startade, har hon fungerat som tredje sektorns representant i Kraft i åren-projektet, som Hangö stad gick med i under hösten 2011. Hon  premieras med ett 200 €:s stipendium samt diplom.


2013

Årets idrottare


Till årets idrottare väljs friidrottaren Linda Sandblom (HIK Friidrott) som med resultatet 189 cm var statistiketta i damernas höjdhopp i Finland år 2013. Dessutom tog hon sig med resultatet in som statistikfemma i höjd i Finland genom tiderna. Med samma resultat (189 cm) tog hon det 37 år gamla SFI-damrekordet. Utöver detta vann hon under säsongen 2013 bl.a. brons i inomhus-FM och silver i elittävlingarna i Tammerfors. Dessutom kom hon tvåa i friidrottslandskampen Finland-Sverige efter världsstjärnan Emma Green-Tregaro. Hon premieras med ett 250 €:s stipendium samt diplom.


Årets unga idrottare


Till årets unga idrottare väljs fotbollsspelaren Patrik Lahti (FC HIK och Hanko Futsal Club) som under år 2013, trots endast 17 års ålder, hörde till de bärande krafterna i såväl FC HIK:s som HFC:s representations- lag. Patrik är ett stort fotbollslöfte med hög arbetsmoral och en utpräglad lagspelare som lägger laget i centrum och inte sig själv, m.a.o. han är ett föredöme för unga idrottare. Han premieras med ett 100 €:s stipendium samt diplom. 


Årets lag


Till årets lag väljs HC HIK:s D-flickor-01 som i överlägsen stil vann FM-guld i handboll i sin åldersklass. Laget vann alla sina 18 matcher i FM-serien. Dessutom tog laget hem segern i bl.a. Sjundeå Cup våren 2013. Laget premieras med ett 250 €:s stipendium samt diplom.

 

Årets tränare

 

Till årets tränare väljs Bror-Erik Hellman och Teppo Puputti som i handboll ledde HC HIK:s

D-flickor-01 till FM-guld och bl.a. seger i Sjundeå Cup. Båda premieras med ett 100 €:s stipendium samt diplom.


Årets hedersomnämnande


Årets hedersomnämnande går till Nils Åke Nyberg, kort och gott NÅN, som bl.a. genom sitt snart 

60-åriga freelanceskrivande gjort ett livsverk för idrotten i Hangö. Han har under denna tid på nära håll följt med västnyländsk idrott och förmedlat det till Hangötidningens och Hufvudstadsbladets idrottsvänliga läsekretsar. Efter att han i junioråldern, på 1930- och 1940-talet, själv aktivt spelade fotboll fortsatte han sin idrottsbana som ledare och funktionär, bl.a. som Hangö IK:s fotbolls-sekreterare. Han har erhållit Finlands Bollförbunds, Västra Nylands Fotbollsdistrikts samt Hangö Idrottsklubbs förtjänsttecken i guld. Dessutom blev han kallad till Hangö IK:s hedersordförande år 2003. Han premieras med ett 200 €:s stipendium samt diplom.


2012

Årets idrottare


Till årets idrottare väljs Tony Bäckman (Hangon Hyrskyt) som vann sitt tionde FM-guld i Brazilian jiu-jitsu och som dessutom var en av de bärande krafterna i HaHy:s herrlag som steg till division två i innebandy. Han premieras med ett 250 €:s stipendium samt diplom.


Årets unga idrottare


Till årets unga idrottare väljs bowlaren Matias Luosujärvi (Destroyers) som vann FM-silver i sin åldersklass och som, trots endast 17 års ålder, blev Hangömästare i bowling. I slutet av året gjorde han kontrakt med Lojoföreningen  RäMe som tävlar i herrarnas FM-liga. Han premieras med ett 100 €:s stipendium samt diplom.

 

Årets lag


Till årets lag väljs HC HIK:s D-pojkar (födda år 2000) som vann FM-guld i handboll i sin åldersklass. Laget premieras med ett 250 € stipendium samt diplom.


Årets tränare


Till årets tränare väljs Teddy Nordling och Thomas Nordlund som ledde HC HIK:s D-pojkar (födda år 2000) till FM-guld i handboll. Båda premieras med ett 100 €:s stipendium samt diplom.

 

Årets hedersomnämnande


Årets hedersomnämnande går till Jonna Berghem (HIK Friidrott) för sina strålande resultat i friidrott, både internationellt och nationellt, under de senaste åren. Hon premierades med Finlands Svenska Idrotts Ungdomspris 2012. Jonna har representerat HIK-friidrott de tre senaste åren och har med sina insatser gjort idrotten i Hangö och framför allt föreningen känd i vidare kretsar. Hon premieras med ett 200 €:s stipendium samt diplom.


2011

Årets idrottare


Till årets idrottare väljs styrkelyftaren Johan Henriksson (HIK-styrkelyft).

Han premieras med ett 250 €:s stipendium samt diplom.


Årets unga idrottare


Till årets unga idrottare väljs friidrottaren Fredric Suvanto (HIK-friidrott).

Han premieras med ett 100 €:s stipendium samt diplom. 


Årets lag


Till årets lag väljs FC HIK:s B-juniorer (fotboll).

Laget premieras med ett 250 € stipendium samt diplom.


Årets hedersomnämnande


Årets hedersomnämnande går till Joakim Eriksson (Sun City). 

Han premieras med ett 200 €:s stipendium samt diplom.