Aktuellt

Hangö fick en Seabin-havsskräpskorg

Hangö gästhamn (Oy HFS Marine Ab) har utsetts till en vinnare i en tävling som teknologikoncernen Wärtsilä ordnade. Till vinnarna (Raumo och Hangö) donerades en Seabin-havsskräpskorg för att rengöra småbåtshamnen. Seabin installerades i Östra hamnen i Hangö 19.6.


Seabin är en flytande havsskräpkorg som kan placeras i vattnet vid småbåtshamnar, vid varv och i segel- samt handelshamnar. Där samlar den upp det skräp som flyter omkring i vattnet. Ytvattnet sugs in i Seabin-havssoptunnan genom en filterpåse. När vattnet efter det pumpas tillbaka i hamnbassängen, stannar skräpet kvar i insamlingspåsen och hanteras därefter på vederbörligt sätt.

Seabin_meriroskiksen asennus
Seabin_meriroskis2


”Vi är väldigt glada över att vi fått en Seabin-havsskräpkorg till Hangö, som vill vara en ansvarsfull havsstad. I själva verket bekantade vi oss med Seabin-projektet redan ifjol och vi blev imponerade av hur mycket man kan få till stånd med Seabin-havsskräpkorgen och genom att öka medvetenheten till förmån för havens renhet”, berättar stadsdirektör Denis Strandell.  

”Mängden skräp och speciellt plastavfall ökar explosivt i haven. HSF Marine samt Hangö som havsstad vill naturligtvis vara med och stödja Seabin-projektet och visa vägen för en renare framtid. Vi är verkligen ivriga över att vi fick en Seabin-havsskräpkorg till vår gästhamn. Den väcker både människornas uppmärksamhet och håller hamnbassängen renare. Varje skräp som vi kan samla upp från havet hjälper”, fortsätter hamnkapten Oscar Cavonius från Hangös gästhamn.


Att donera tre Seabin-havsskräpkorgar till Finland var ett av Wärtsiläs mest synliga Finland 100-projekt. Wärtsilä fungerar som Seabin Projects globala pilotpartner till slutet av år 2019.  Under partnerskapsprogrammet har Wärtsilä redan donerat Seabin-havsskräpkorgar i Finland till Helsingfors, Åbo och Vasa. I år utökar Wärtsilä samarbetet genom att donera ca 40 havsskräpkorgar runt om i världen genom sina dotterbolag. Asiens första havsskräpkorg installerades i Singapore i april.


Tillbaka till rubrikerna