Vuoden 2017 lukuhaasteet

Vuoden alussa on julkaistu useita lukuvinkkejä tai -haasteita. Ohessa joitakin:


Kirjojen Suomi


Ylen Kirjojen Suomi -hanke

Kirjojen Suomi -hanke toteutetaan Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Ylen ja Kansalliskirjaston yhteistyössä sekä yleisten kirjastojen, Celia-kirjaston ja parinkymmenen muun toimijan kanssa. Hankkeeseen liittyy televisio-ohjelmia, radio-ohjelmia, suuri verkkosivusto, some-toimintaa ja tapahtumia. Somessa hankkeen tunnuksena on #kirjojensuomi


Kansalliskirjaston Kirjojen Suomi -kokoelma ( https://www.ellibslibrary.com/kirjojensuomi ) kattaa miltei kaikki Ylen ohjelmissa käsiteltävät kirjat e-kirjoina. Kokoelma on rakennettu Ellibs-kirjastoon ja teoksia pääsee juhlavuoden ajan lukemaan tunnistautumalla omalla kirjastokortilla tai Yle-tunnuksella.

Yle on luonut  sivuilleen myös Kirjakoneen, jossa voi hauskasti arpoa sopivaa luettavaa.
Ensimmäiset 50 ohjelmaa ilmestyvät Areenaan 3.1. ja ensimmäinen lähetys on 10.1.

Helmet-lukuhaaste

Helmet-lukuhaaste on jälleen täällä! Jo kolmatta kertaa Helmet-kirjastot haastavat ihmiset mukaan leikkimieliseen, koko vuoden kestävään lukuprojektiin. Tuttuun tapaan Helmet-lukuhaaste 2017 koostuu 50 erilaisesta tavasta valita uutta luettavaa.

Haastelista on laadittu lukuhaasteen osallistujilta kerättyjen ehdotusten pohjalta.


Vuonna 2017 listan erityisenä inspiraationa on toiminut 100-vuotias Suomi, joskaan ei aina suoraviivaisesti. Lisäksi yhteistyötä on tehty Kirja-Suomi 2017 -hankkeen kanssa, jonka teemaviikot ovat inspiroineet osaa haastekohdista.


Kaikki haastekohdat eivät liity Suomen juhlavuoteen edes välillisesti. Tarjolla on jälleen monia erilaisia haastekohtia, ja myös muut tulevan vuoden tapahtumat ovat inspiroineet listaa. Lukuhaasteen tavoitteena on antaa sopivassa suhteessa uusia näkökulmia, innostaa ja yllättää lukija. Se on avoin kutsu kirjallisuuteen ihan kaikille – tartu sinäkin siis lukuhaasteeseen!


Finlandssvensk läsutmaning


Yle haastaa ottamaan osaa suomenruotsalaiseen lukuhaasteeseen. Siihen sisältyy vuoden aikana 12 ruotsinkielistä kirjaa. Lisätiedot löytyvät Ylen sivuilta ja somesta tunnuksella #fisvläsutmaningen2017.


Kirjojen Suomi