Kaikkien museoiden perusta on niiden kokoelmat. Hangon museo on yhdessä viiden muun länsiuusmaalaisen museon kanssa laatinut kokoelmapoliittisen ohjelman, jossa määritellään mm. museoiden kokoelmien kartuttamista ja hoitoa koskevat periaatteet.

 

Hangon museossa on laajat Hanko-aiheiset valokuvakokoelmat ja Hangon historiaa kuvaavat esinekokoelmat, joiden suurimmat ryhmät ovat merenkulku, kylpylä, merkit, liput ja tekstiilit.

 

Adelaide

Huippumuotia 1700-luvun lopulta 1930-luvulle

 
Adelaide Armfeltin häätohvelit ja morsiussukkanauhoja vuodelta 1850

 

Kokoelma koostuu n. 500 esineen lahjoituksesta, jonka Hildegard Svanbäck lahjoitti Hangon museolle 1994. Lahjoitusta täydensi myöhemmin Hildegard Svanbäckin sisarentytär Margit Holmberg Ahvennamaalta. Eniten lahjoitukseen kuuluu naisten vaatteita kuuden sukupolven ajalta. Vanhimmat tekstiilit ovat 1700-luvun lopulta ja uusimmat 1930-luvulta. Naisten pukumuoti eri virtauksineen on siten lahjoituksessa edustettuna yli 100 vuoden ajalta. Muodin kehityksen ohella seurataan myös pukujen käyttäjien elämänvaiheita.

Kokoelma kertoo myös naisesta kulttuurin säilyttäjänä. Tekstiilit pakkasi ensimmäisen kerran Thecla Ekestubbe 1800-luvun lopulla ja sitten Dordi Sundblom toisen maailmansodan aikana.

adelaidefin (pdf) (239.7 KB)

 

Hangon museon liput

Suomen kauppalippu vuodelta 1918 kuuluu Hangon museon rariteetteihin

Hangon museolla on laaja lippukokoelma huvilalippuja, joita käytettiin ennen Suomen siniristilipun virallistamista ja lisäksi edustava kokoelma hankolaisten yhdistysten lippuja. Harvinaisuuksia ovat mm. postilaiva Expressin lippu ja Suomen kauppalippu vuodelta 1918.

Liput (pdf) (141.6 KB)

 

Hangon museon merkit ja mitalit

Hanko-neulaa myytiin evakkoon joutuneiden hankolaisten hyväksi

Hangon museon merkkikokoelma kuvastaa osaltaan Hangon historian vaiheita. Merkit liittyvät mm. Hangonradan rakentamiseen, merenkulkuun, sotalaitokseen, yhdistyksiin ja kouluihin. Näitä rariteetteja ovat mm. ratainsinööri Adolf Appelbergin Hanko-radan kultainen 25-vuotisjetoni, Hangon ruotsalaisen yhteiskoulun (Hangö samlyceum) 12 luokkamerkkiä vuosilta 1905-1947 ja hankolaisten hyväksi myydyt Hanko-neulat evakkovuosilta 1940-1941.

Merkit ja mitalit (pdf) (151.7 KB)