Näyttelyt 2017

Suomi 100 näkyy Hangon museossa alkuvuonna kun kerromme Hangon teollisuudesta. Kesäksi avaamme näyttelyn Ilmari ja Tapio Wirkkalan tuotannosta.


2.12.2017-15.4.2018 Minun Hankoni. Millainen on sinun Hankosi?

Hemsidan

Hangon museo elää nykyajassa. Olemme viime vuosien aikana keränneet tietoa kaksikielisyydestä ja matkailusta Hangossa. Miten ruotsinkielisen perheen arki sujuu kaksikielisessä Hangossa? Mitä yläkoululaiset ja lukiolaiset ajattelevat kaksikielisyydestä? Mitä kunnallisia palveluja on Lappohjassa? Mitä yksityismajoitus on Hangossa? Miten mobiililaitteet toimivat purjehtijan näkökulmasta? Mitä Hangon satamassa tapahtuu? Tule tutustumaan näihin aiheisiin museoon ja kerro meille minkälainen sinun Hankosi on.


20.5.-22.10.2017 Wirkkalat ja sävähdys Hankoa

TeafortwoTapio Wirkkala: Tea for Two, suunniteltu 1963, tuotannossa 1963-75.

Tervetuloa aurinkoiseen Hankoon ihailemaan suomalaisen designin helmiä. Muotoilija Tapio Wirkkalan isä, Ilmari Wirkkala, oli Granit Ab:n taiteellinen johtaja, ja hän on mm.  luonut Hangon Vapaudenpatsaan ja sen tunnetut leijonat.  Ilmari oli myös maalari, ja näyttelyssä on esillä hänen maalauksiaan. Hangossa hän tapasi tulevan vaimonsa ja tekstiilitaiteilijan Selma Wanhatalon ja täällä syntyivät perheen kaksi vanhinta lasta, pojat Tapio ja Tauno. Tapiosta kehkeytyi monipuolinen muotoilija, joka työskenteli mm. lasin ja posliinin parissa. Olemme keränneet kokoon hänen Rosenthalin-tehtaalle suunnittelemia posliini- ja lasiesineitä. Kävijät saavat myös tutustua hänen rakastetuimpiin lasiesineisiin. Tiesitkö myös että Tauno Wirkkala oli lasisuunnittelija?

10.12.2016-30.4.2017 Teollistunut Hanko

KoneKoneen nostureita viedään Hangosta 1970-luvulla. Kuva: Raimo Kuittinen


Hangon sanotaan seisovan kolmella jalalla, satama, matkailu ja teollisuus. Hangon museo tulee Suomi 100 -juhlanäyttelyssä tukeutumaan tähän kolmanteen jalkaan eli teollisuuteen. Täällä on ollut mitä moninaisimpia teollisuuslaitoksia koko kaupungin historian ajan. Täällä on valmistettu tai valmistetaan alusvaatteita, terästeelmiä, makkarankuoria, räjähteitä, pyöriä, saunaan kiukaita, kalavalmisteita, suksia jne.


Pyrimme myös tuomaan esille ihmiset koneiden takaa ja millaista on ollut olla töissä ja elää Hangossa. Työntekijöille tarvittiin asuntoja ja vapaa-ajan ohjelmaa. Urheilutoiminta oli erittäin vilkasta ja uusia taloja rakennettiin 1950-luvulta alkaen ympäri kaupunkia. Hanko on nykyään tarkka luonnostaan, mutta näin ei aina ole ollut, minkä myös nostamme esille.


Hyvon

Hyvon-Kudeneule Oy:n tuotteita. Kuva: Raimo Kuittinen