Näyttelyt 2016

Tämä vuosi tarjoaa jälleen monipuolisen katsauksen Hangon historiaan.


10.12.2016-30.4.2017 Teollistunut Hanko

KoneKoneen nostureita viedään Hangosta 1970-luvulla. Kuva: Raimo Kuittinen


Hangon sanotaan seisovan kolmella jalalla, satama, matkailu ja teollisuus. Hangon museo tulee Suomi 100 -juhlanäyttelyssä tukeutumaan tähän kolmanteen jalkaan eli teollisuuteen. Täällä on ollut mitä moninaisimpia teollisuuslaitoksia koko kaupungin historian ajan. Täällä on valmistettu tai valmistetaan alusvaatteita, terästeelmiä, makkarankuoria, räjähteitä, pyöriä, saunaan kiukaita, kalavalmisteita, suksia jne.


Pyrimme myös tuomaan esille ihmiset koneiden takaa ja millaista on ollut olla töissä ja elää Hangossa. Työntekijöille tarvittiin asuntoja ja vapaa-ajan ohjelmaa. Urheilutoiminta oli erittäin vilkasta ja uusia taloja rakennettiin 1950-luvulta alkaen ympäri kaupunkia. Hanko on nykyään tarkka luonnostaan, mutta näin ei aina ole ollut, minkä myös nostamme esille.


Hyvon
Hyvon-Kudeneule Oy:n tuotteita. Kuva: Raimo Kuittinen


14.5.-16.10. Missä meri ja maa kohtaavat – Kuuluisia taiteilijapersoonia Hangossa

Hanko ja meri

Minne tulla inspiroitumaan ja luomaan taidetta jos ei Hankoon. Tänne on kerääntynyt maamme tunnetuimpia taiteilijoita kuten Venny Soldan-Brofeldt ja Jean Sibelius, mutta Hanko on ollut myös suosittu elokuvakaupunki. Täällä kuvattiin Ansa Ikosen ja Tauno Palon ensimmäinen yhteinen elokuva Kaikki rakastavat, mutta myös kohtauksia Tuntemattomasta sotilaasta. Georg Malmstén kävi soittamassa täällä ja sävelsi Hanko-valssin paremmin tunnettu nimellä Leila. Hanko on nykyäänkin monen taiteilijan tyyssija.


Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan Hangon museon kesän 2016 teemanäyttelyyn kulttuurihenkilöistä Hangossa. Täällä koet nostalgiaa, mutta voit myös kohdata uudempia kulttuurihahmoja.

Leila


5.12.2015–27.3.2016 Raimo Kuittisen urheilukuvia

JuoksijoitaHIK:n yleisurheilijoita harjoittelemassa 1960-1970-luvun vaihteessa. Kuva Raimo Kuittinen/Hangon museo

 

Raimo Kuittinen toimi valokuvaajana Hangossa 1960-luvulta 2000-luvulle saakka. Hän lahjoitti laajan valokuvakokoelmansa Hangon museolle 2009 ja talvena 2015–16 museo järjestää näyttelyn hänen urheilukuvistaan. Kuittisen kokoelmasta löytyy paljon kuvia paikallisista urheilutapahtumista ja urheilijoista.  Kuvat kertovat vilkkaasta urheiluelämästä Hangossa, jossa firmasarjat vuorottelevat kansallisten ja jopa kansainvälisten kilpailujen kanssa. Purjehdusta, jalkapalloa, jääkiekkoa, yleisurheilua sekä montaa muuta lajia, kaikki on tallennettu Raimo Kuittisen toimesta meidän ihailtavaksi. Tule tutustumaan ja muistelemaan Hangon museoon.

 KottikärrySuomalaisen kerhon kottikärrykilpailut 1970. Kuva: Raimo Kuittinen/Hangon museo